Σε πέντε χρόνια από τώρα, θα διαβάζετε αυτό το άρθρο όπως κάνετε τώρα ή θα το βλέπατε σε βίντεο;
Με την συνεχή και ασταμάτητη εξέλιξη των βίντεο στις μέρες μας η παραπάνω ερώτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα για να σκεφτούμε.
Μέχρι το 2017, το βίντεο θα κατέχει το 69% ολόκληρης της διαδικτυακής καταναλωτικής κίνησης, σύμφωνα με το Cisco. Ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα στατιστικά δεδομένα για αυτό το θέμα, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που δεν παραδέχεται την ανάπτυξη του.
Το online βίντεο αποτελεί κλειδί για τους ανθρώπους που θέλουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Οι μικρές εταιρείες που δεν αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη του και δεν το συμπεριλαμβάνουν στις στρατηγικές του διαδικτυακού τους μάρκεντινγ αφήνουν απ’ έξω ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Σε ότι αφορά την εμβέλεια του, το βίντεο είναι ασύγκριτο. Το YouTube έχει περισσότερους από 1 δις, επισκέπτες το μήνα- περισσότερο δηλαδή από κάθε άλλο κανάλι εκτός του Facebook. Ένας στους τρεις Βρετανούς, παρακολουθούν τουλάχιστον ένα online βίντεο τη εβδομάδα- αυτό είναι ένα εβδομαδιαίο κοινό αποτελούμενο από περισσότερους από 20 εκατ. ανθρώπους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το βίντεο μπορεί να σου δώσει πρόσβαση σε αυτό, να σου δώσει μια γεύση. Ποια άλλη μορφή περιεχομένου μπορεί να το κάνει αυτό;
Οι πετυχημένες ιστορίες που έχουν γίνει viral αποτελούν θρύλους. Μια πρόσφατη καμπάνια της Volkswagen, για παράδειγμα, έδειξε πως 3 από τα βίντεό της τα είδαν 155 εκατ. φορές. Αν αυτά τα νούμερα αποτελούν άπιαστα για εταιρείες χωρίς υπέρογκα έσοδα, μπορούν να μας δείξουν όμως τη ‘’φυσική’’ ικανότητα των βίντεο να μοιράζονται και να κοινοποιούνται ανάμεσα σε χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια διαδικτυακούς χρήστες. Άφησε τους χρήστες να σε γνωρίσουν μέσα από το βίντεο σου και εκείνοι θα το μοιραστούν με άλλους. Θα περάσουν έτσι περισσότερο χρόνο στο website σου και θα επικοινωνήσουν με την εταιρεία σου. Για κάθε καμπάνια στα social media, το βίντεο είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα όπλα σου.
Σε κάνει να αλληλεπιδράς καλύτερα, και σε μια εποχή οι άνθρωποι δέχονται κατακλυσμό πληροφοριών, μπορεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν ένα περιεχόμενο που οι χρήστες μπορούν εύκολα να αφομοιώσουν. Αν δεν καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, αυτοί θα προχωρήσουν…Το βίντεο να σας δώσει το σωστό περιεχόμενο. Αν μια εικόνα είναι 1000 λέξεις, τότε ένα λεπτό από το βίντεο αξίζει 1,8 εκατ., όπως αναφέρουν ερευνητές του Forrester. Δεν εκπλήζει το γεγονός ότι η Axonn Research βρήκε 7 στους 10 ανθρώπους να βλέπουν ένα brand με πιο θετικό τρόπο αφότου παρακολούθησαν ένα βίντεο τους με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο.
Αλλά είναι στα αλήθεια το βίντεο εφικτό για τις μικρές εταιρείες; Η απάντηση είναι, οπωσδήποτε! Το κόστος παραγωγής των βίντεο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έτσι δεν χρειάζεται πλέον κάποιος να δώσει μια ολόκληρη περιουσία για το βίντεο του. Η εφαρμογή Vine του Twitter με το 6 δευτ βίντεο που προσφέρει, έχει αυξήσει σημαντικά την δυνατότητα των εταιρειών να κινούν το περιεχόμενό τους.
Παρ’ όλα αυτά, αν πρόκειται να κάνει στροφή κάποιος στο κόσμο των βίντεο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχει υπόψη.
Πάντα να σκέφτεται το κοινό που θέλει να προσελκύσει και ναι διαβεβαιώσει ότι το περιεχόμενο που του παρέχει είναι απόλυτα σχετικό με εκείνο. Αν δεν είναι εφικτό να μεταδώσει το μήνυμα του, τότε μάλλον χάνει το χρόνο του.
Μην παραγκωνίζει τα social media και να προσπαθήσει να αναπτυχθεί μέσα από πολλά και διαφορετικά κανάλια. Αν θέλει η εταιρεία να γευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του βίντεο, πρέπει να το κάνει προσβάσιμο στους χρήστες. Επίσης, να μην παραμερίζει ούτε τα κινητά. Το Ooyala ισχυρίζεται πως το 1/10 των βίντεο, παίζονται σε κινητά και tablets και αυτό αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι, με τα κινητά να κρατούν 41% περισσότερης κατανάλωσης βίντεο στο τέλος του Ιουνίου του 2013 από ότι στην αρχή της χρονιάς.
Τέλος, πρέπει η εταιρεία να είναι δημιουργική, όχι μόνο με τα βίντεο αυτά καθαυτά, αλλά και με τη γενικότερη της στρατηγική γύρω από αυτά. Η δημιουργικότητα υπερνικά το κόστος της παραγωγής. Κάντε το σωστά και το βίντεο δεν θα είναι απλά το μέλλον του μάρκετινγκ. Θα είναι το μέλλον του μάρκετινγκ για εσάς! Ένα άρθρο του Chris Trimble για την The Guardian